Het ideale lactosevrije alternatief voor whey

Ben je op zoek naar een lactosevrije whey? Silverback Protein is het ideale alternatief voor whey protein. Het is niet alleen lactosevrij, maar het aminozuurprofiel is – ondanks dat het een vegan eiwitpoeder is – minstens zo goed als en waarschijnlijk nog wel beter dan weipoeder. En daar bovenop heeft het nog veel meer voordelen. Hoe dat zit leggen we hieronder verder uit.

Kracht van whey protein

Het eiwitpoeder dat gewonnen wordt uit wei, de vloeistof die overblijft na het maken van kaas, is zo’n beetje het gunstigste eiwit is dat we kennen. Dat heeft alles te maken met het ontzettend gunstige aminozuurprofiel en dus de biologische waarde ervan. Vanuit dat perspectief zijn er dus veel goede redenen om voor whey protein te kiezen.

Nadelen van whey 1: Mogelijke effecten op je lichaam

Toch zijn er ook tal van nadelen verbonden aan het gebruik van whey protein. Veel mensen zijn, zonder dat ze het soms beseffen, in meer of mindere mate lactose intolerant. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, kramp, diarree, slijmvorming en disbalans in het bacterieleven in de darmen. Door veelvuldig gebruik van producten met veel lactose – zoals wei – kan het immuunsysteem daardoor ook heftiger gaan reageren op lactose.

Mensen kunnen ook bepaalde bredere zuivel intoleranties hebben. Melk staat namelijk bovenaan de lijst van voedselallergieën. Er kunnen dan bepaalde allergische reacties op die mogelijk leiden tot klachten als acne, zwellingen, huiduitslag, hoesten, braken, winderigheid en diarree.

Mocht je dit soort klachten herkennen, dan zou het geen gek idee zijn om eens een paar weken ál het zuivel uit je dieet te schrappen om te kijken of de klachten dan minder worden. En, ja, daar horen eiwitpoeders uit wei dan ook bij omdat whey eiwit veel lactose bevat.

Nadelen van whey 2: Hormonen in melk

In de veehouderij wordt antibiotica flink teruggedrongen. Toch wordt het nog altijd gebruikt, maar gelukkig in veel lagere hoeveelheden. Antibioticamelk mag in principe niet verkocht worden, maar toezicht is niet makkelijk. Groeihormonen zijn niet toegestaan, maar bijvoorbeeld fertiliteitshormonen mogen wel gebruikt worden om koeien zo snel mogelijk (weer) drachtig te maken. Als de koe geen kalfje heeft gegeven, geeft ze immers ook geen melk. Bovendien bevat melk sowieso hormonen van nature. Hoewel het de vraag is wat het effect is van de hormonen uit melk op mensen, vinden wij het geen prettige gedachte.

Nadelen van whey 3: Veel calcium in whey

Èrg enthousiaste inname van eiwitpoeders uit zuivel kan zorgen voor een erg hoge calcium inname. Een gezonde volwassene kan zo’n 2500 mg calcium per dag verdragen, maar in sommige studies kan een dagelijke inname van 2000 mg calcium al de kans op aderverkalking en prostaatkanker vergroten. Geen reden om calcium uit te bannen. De relatie is niet zó sterk èn je hebt het gewoon nodig voor je skelet en de werking van bijvoorbeeld je zenuwen. Toch is het zeker een aandachtspunt als je veel dierlijk eiwit tot je neemt.

Nadelen van whey 4: Milieu-effecten van dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten zijn veel belastender voor het milieu om te maken. Wist je bijvoorbeeld dat de intensieve veehouderij één van de meest vernietigende industrieën is?

  • verantwoordelijk voor 50% van de broeikasgassen (klimaateffect per gas meegenomen);
  • verantwoordelijk voor 91% van de 1-2 hectare oerwoud die per seconde gekapt wordt;
  • verantwoordelijk voor meer dan 100 diersoorten die dagelijks uitsterven;

36% van het land waar akkerland wordt gebruikt voor veevoer, daar had in feite ook voer voor mensen verbouwd kunnen worden. Sterker nog, vaak had dat voedsel prima door mensen gegeten kunnen worden. Wrang als je weet dat er ongeveer 1/6 overblijft van de voedingswaarde als deze een vee gevoerd wordt en wij alleen het voedsel consumeren dat dit vee ‘produceert’.

De wereldpopulatie groeit snel van 7 miljard naar 9 miljard en daarbij wordt het steeds moeilijker om nieuw akkerland te vinden. We hebben namelijk al het meeste geschikte land al in gebruik en we zitten steeds meer aan te hikken tegen de beperkingen van de waterconsumptie. Als we meer plantaardig zouden eten in plaats van dit aan vee te geven, zouden we gemakkelijk een paar miljard mensen extra kunnen voeden. En ondanks dat wei een restant van kaas is, draagt het wel bij aan dit probleem.

Hoe profiteren van de voordelen van whey protein zónder al deze nadelen?

Het is dus goed te begrijpen dat je wil profiteren van de enorm gunstige kwaliteiten van whey protein, zónder al deze nadelen. En dat is nu mogelijk omdat Silverback Protein het eerste vegan eiwitpoeder dat nèt zo goed is als wei eiwitten.

Plantaardig en tóch beter

Silverback Protein is plantaardig en dus lactosevrij. Het is verder véle malen lager in calcium, maar juist hoog in mineralen als zink, ijzer, fosfor en koper. Ook hormonen zijn dus geen issue. Het kent geen van de wettelijk bepaalde allergenen en stoffen die opname of vertering verhinderen, zijn er zo goed als volledig uit gefilterd. Denk hierbij aan stoffen zoals: alpha-galactosides, trypsineremmers, lectines, phytinezuur, etc.

Zoals gezegd sluit het aminozuurprofiel van ‘gewoon’ plantaardig of vegan eiwitpoeder minder goed aan bij de behoefte van mensen, waardoor de biologische waarde veel lager is. Maar Silverback Protein heeft dit probleem opgelost waardoor het aminozuurprofiel mínstens zo gunstig is geworden:

Wij denken zelfs dat het nog wel beter is:

  • De talrijk aanwezige vrije aminozuren zijn extra makkelijk opneembaar omdat hiervoor geen eiwitten verteerd hoeven te worden. Ze worden dus snel geabsorbeerd in de bloedcirculatie en omdat ze zo snel zijn, ‘ontsnappen’ ze aan stofwisselingsacties en gaan ze direct naar de weefsels die ze nodig hebben voor herstel.
  • Het bevat zeer veel BCAA’s en in vergelijking met whey zelfs meer leucine voor extra herstel. Een verhoogde leucinespiegel is dus erg belangrijk;
  • De bovengenoemde redenen met betrekking tot verdraagbaarheid. Lang niet iedereen verdraagt zuivel even goed, denk aan acné of darmklachten. Silverback Protein geeft dan verlichting zonder dat je op eiwitkwaliteit hoeft in te leveren;
  • Bij darmklachten door whey neem je ook andere micro-nutriënten minder goed op. Ook dat kan optimaal herstel in de weg zitten.

Geïnteresseerd geraakt? Bekijk snel hoe je kunt bestellen!