Waarom is whey zo goed? En waarom zou je erwteneiwit verrijken met aminozuren?

Door Willem Koert.


Willem Koert is wetenschapsjournalist. Hij schrijft over voeding, gezondheid, training, supplementen en doping voor Men’s Health, Supplement, de Gezondgids, Voedingsmiddelen Industrie, Krachttraining, Sport & Fitness én de website Eigen Kracht. Hij is de drijvende kracht achter de websites Ergogenics.org en Ergo-Log.com. Samen met Aede de Groot schreef hij Het Anabolenboek.


Nee, met erwteneiwit is helemaal niks ‘mis’. Er is helemaal niks tegen suppletie met erwteneiwit. Maar het verrijken van erwteneiwit met aminozuren, zoals dat met Silverback Protein is gebeurd, voegt wel degelijk iets toe. Zeker voor sporters.

Als je op de fora voor fitnessers, bodybuilders en andere powerlifters discussieert over erwteneiwit kun je er donder op zeggen dat er iemand op de proppen komt met het Franse onderzoek dat in 2015 verscheen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. In die studie trainden twee groepen proefpersonen met gewichten. De ene groep dronk elke dag twee shakes met eiwit uit erwten, de andere twee shakes met wheyeiwit. Toen het experiment was afgelopen, hadden beide groepen evenveel spiermassa gewonnen.

Het is een interessant onderzoek, zeker. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat het is gefinancierd door een producent van het uitgeteste erwteneiwit. Erwteneiwit is nog niet zo lang op de markt als whey, en dus is het effect van erwteneiwit voor sporters nog nauwelijks onderzocht. Deze gesponsorde studie is tot nu toe de enige van zijn soort en dus is het niet verstandig er al te grote conclusies aan te verbinden.

Met whey en soja-eiwit, een plantaardig eiwit met een voedingswaarde die dicht bij die van erwteneiwit in de buurt komt, is dat onderzoek wèl voor handen. Wie de moeite neemt om het relevante wetenschappelijke onderzoek van de afgelopen twintig jaar door te lopen, zal zien dat soja-eiwit niet kan tippen aan whey.

Dat heeft alles te maken met de aminozuursamenstelling van de betreffende eiwitten. Dierlijke eiwitten, en dat geldt dubbel en dwars voor whey, bevatten aminozuren in de verhoudingen die het menselijke lichaam nodig heeft. Hun biologische waarde is hoog, zeggen voedingswetenschappers dan. Hoe hoger de biologische waarde van een eiwit, hoe beter de aminozuursamenstelling van dat eiwit aansluit bij de menselijke behoefte, en hoe groter het te verwachten effect op de spiergroei.

Bij de bepaling van de voedingswaarde van een eiwit spelen ook andere factoren een rol, zoals de verteerbaarheid. Maar die andere factoren laat ik gemakshalve even buiten beschouwing. Als ik ze wel zou meenemen, zou dit verhaal niet wezenlijk anders worden – maar wel stukken complexer.

Terug naar de biologische waarde van eiwitten. De biologische waarde van whey is ongeveer 100, die van soja-eiwit is 75 [IntechOpen. Feb 2013, DOI: 10.5772/54545.] en die van erwten-eiwit 65 [J Sci Food Agric 1994;65:363-70.] Van alle plantaardige eiwitten komt de biologische waarde van soja het dichtste in de buurt bij die het dierlijke whey, maar volgens Amerikaans onderzoek, dat is verschenen in de Journal of the American College of Nutrition, is een shake met 22 gram whey-eiwit na een workout nog steeds beter voor de spieropbouw dan een shake met net zoveel soja-eiwit. In een ander onderzoek, verricht door Canadese sportwetenschappers, kregen mannen vlak voordat ze hun benen trainden een shake met 20 of 40 gram soja-eiwit, of een shake met 20 of 40 gram whey-eiwit. Toen de onderzoekers na de training keken hoeveel spiereiwit de beenspieren van de mannen aanmaakten, vonden ze hogere waarden na inname van whey-eiwit. En in weer een andere studie lieten bewegingswetenschappers van Auburn University in de Verenigde Staten zien hoe suppletie met whey-eiwit bij studenten die trainden met gewichten resulteerde in een sterkere toename van het aantal stamcellen in spiervezels dan suppletie met soja-eiwit.

De positieve effecten van whey-eiwit ten opzichte van die van soja-eiwit beperken zich trouwens niet tot spieropbouw. In trials blijkt suppletie met whey bij zwaarlijvige mensen ook meer vetverlies te kunnen bewerkstelligen dan suppletie met een even grote hoeveelheid soja-eiwit. In weer een ander onderzoek leidde suppletie met whey-eiwit bij mannen die trainden met gewicht tot een verlaging van de cortisolspiegel, en suppletie met evenveel soja-eiwit niet.

Die verschillen tussen de effecten van whey-eiwit en soja-eiwit tussen zijn misschien het gevolg van het aminozuur leucine, waarvan je in wheyeiwit meer vindt dan in eiwit uit soja. Leucine stimuleert, mits toegediend in combinatie met andere aminozuren, anabole processen in spiercellen. Wellicht speelt ook methionine een rol. In whey-eiwit zit meer methionine dan in soja-eiwit, en methionine speelt een sleutelrol bij de aanmaak van elk type eiwit door cellen. Of misschien is de grotere spieropbouwende werking van whey-eiwit het gevolg van het aminozuur threonine, dat in soja-eiwit maar in relatief kleine hoeveelheden aanwezig is, maar in whey-eiwit ruimschoots voor handen is. Threonine speelt een rol bij de opname van aminozuren door het lichaam.

Ik zei het al: soja-eiwit heeft, voor een plantaardig eiwit, een hoge biologische waarde. Maar omdat soja-eiwit niet kan tippen aan de biologische waarde van whey-eiwit, presteert whey-eiwit op een heleboel fronten beter. Als je nu weet dat de biologische waarde van eiwit uit erwten weer net iets minder is dan die van soja-eiwit, dan snap je ook het nut van het toevoegen van aminozuren aan erwteneiwit.

Wil je zelf ook eens ervaren wat dit gaat betekenen voor je herstelvermogen? Bekijk snel één van onze producten hieronder:

 

  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Toevoegen aan winkelwagen
  • Toevoegen aan winkelwagen

TIP! Wil je alle lekkere smaken van Silverback Protein proberen? Bestel eens ons proefpakketje.

 

Meer lezen?

Silverback Protein Lemonade protein splash

Meer dan de som van de delen

Door Willem Koert Willem Koert is wetenschapsjournalist. Hij schrijft over voeding, gezondheid, training, supplementen en doping voor Men’s Health, Supplement, ...

Vrouwen en fitness: 3 populaire mythes

Door Olivia Fonseca. Olivia Fonseca is afgestudeerd in onderzoeksjournalistiek en werkt als zelfstandige auteur. Ze is gebeten door alles wat ...

Alles over erwteneiwit

Erwteneiwit en erwteneiwitpoeder zijn in opkomst. En terecht, want het is zeer veelzijdig met grote voordelen voor je gezondheid en ...

Hoe vergelijk je verschillende soorten eiwitpoeders?

Er komen steeds meer eiwitpoeders en -supplementen op de markt. Nieuwe merken poppen als paddenstoelen uit de grond en daarmee ...

Alles wat je moet weten over plantaardige eiwitten.

Wat zijn de beste plantaardige eiwitten? Waarom hebben planten eiwitten, waarom hebben dieren eiwitten en wat zijn dan de verschillen ...

Alles over soja eiwitten. Voor- en nadelen van soja proteïne en hoe verhoudt het zich tot andere eiwitpoeders?

Mensen denken vaak dat 'whey' synoniem is voor eiwitpoeder. Maar niks is minder waar. Whey is afkomstig uit koemelk bestemd ...
Smart Park Liwonde

Help ons gorilla’s en andere diersoorten van uitsterven te behoeden

Door 'onze' Westerse levensstijl vergen we te veel van de aarde. Dat we er nog zijn, is enkel en alleen ...

Versnelt leucine veroudering?

Door Willem Koert Volgens sommige websites is een dieet met veel leucine, of suppletie met dat essentiële aminozuur, een tweesnijdend ...

Is l-methionine gevaarlijk?

Door Willem Koert Sommige voedingscoaches en diëtisten pleiten voor een dieet met weinig L-methionine. Een hoge inname van met essentiële ...

Eiwitsupplementen interessant voor ouderen?

Naarmate de leeftijd langzaam omhoog kruipt, veranderen er processen in het menselijk lichaam. Dat begint al tussen het 30e en ...